zaterdag, oktober 13, 2007

Fan voor het leven


De beste uitvinding ooit wat openbare instellingen betreft is volgens mij de bib. Ik ben al een eeuwigheid lid, van toen er vooraan in elk boek nog beduimelde kaartjes zaten waarop de datum werd gestempeld die aangaf wanneer je ze weer moest inleveren. Zo'n stempel die de mensen van de uitleenbalie dagelijks via draaien en wringen moesten aanpassen en middels een groot kussen van inkt voorzien. "Tsjak tsjak!"
In die tijd heerste er in de bibliotheek nog een sacrale stilte, waardoor ik automatisch fluisterde, op mijn tenen liep en de boeken voorzichtig uit de propvolle rekken wurmde.
Er stonden grote fichebakken waar je - als je begiftigd was met inzicht in ingewikkelde classeringssystemen - vanalles kon opzoeken op getypte kaarten. Niks voor mij dus.
Ik zag mijn eigenste bibliotheek evolueren van een donkere, stoffige tempel met saaie leeszalen naar een moderne, kleurige ruimte met zitzakken en computers. Via de pc - zelfs via die van mij thuis in m'n woonkamer - vind ik met enkele tikken wat ik wil.
En het ongelooflijke is dat ze bijna alles hebben wat ik ook maar zou kùnnen willen.
Heb ik een muis die ik niet gevangen krijg, dan vind ik daar een slimme tip van onze of een buitenlandse tante Kaat.
Heb ik na mijn bezoek aan Barcelona de onbedwingbare drang zelf een mozaïek te maken, dan kan ik boeken over Gaudi meenemen, meer dan ik kan dragen.
Wil ik na het lezen van een artikel alles weten over Bonny Prince Charles en de slag bij Culloden, geen probleem.
Kilo's chicklit heb ik er al meegesleept, lang voordat het fashionable was het zo te noemen.
Zoek ik een recept van pangasiusfilet, een patroon van patchworkdekens, de juiste verftechniek, het antwoord op mijn opvoedingsvragen, een lekker restaurant in Amsterdam, een cursus Russisch voor beginners : één adres...mijn beminde bib.
Browsen op het internet kan nog steeds niet tippen aan het omslaan van de blinkende kleurige bladen van een fotoboek en met een laptop kruip je niet knus opgekruld in de zetel om je te verliezen in een verhaal.
Dat ik door mijn slordigheid een flinke sponsor ben in de vorm van "te laat"boetes, neem ik er graag bij; I simply luuuuuuuv ze bieb!!!

13 opmerkingen:

aargh zei

En dat ze er ook nog je haar doen, geweldig! Bij ons krijg je alleen koffie.

Annemie zei

@maxentia
Ik ben het volmondig met je eens...ik ben ook een bibganger van het eerste uur (en nog steeds!)

freddy11 zei

Om eerlijk te zijn, het is bij mij ik weet niet hoeveel jaren geleden dat ik nog in een bib was, misschien de fout van het internet.

Julia zei

Ja de bieb! Heerlijk en ik kan er uren ronddwalen ! Alleen kom ik er altijd bekenden tegen die willen kletsen en juist in de bieb heb ik daar niet zo'n behoefte aan :)

Merlijn zei

Ik vind het heel erg van mezelf maar kom er niet zo vaak meer. Ok ik geef toe: nooit meer. Terwijl ik er vroeger heel vaak en heel graag kwam en op m'n 6e al alleen naar de bieb mocht.

Cursief Huigje zei

Ik heb lidkaarten van drie bibliotheken ... elke maand ontlenen we nogal wat boeken, dvd's en cd's. Heerlijk.
Mijn kinderen zijn heel wat minder bib-minded. Nou ja, stripverhalen lezen, kan nog net. Maar informatie en documentatie zoeken ... daarvoor bestaat Google:)

Lut zei

Ode aan de bib , jij bent levende reclame voor de bib Maxentia !
Ik heb er graag in gewerkt en heb altijd maar tijd te kort om te lezen wat ik nog allemaal wil lezen... Nog zo'n boekenworm...
Ik vind het vooral ook heerlijk dat ze er is voor werkelijk iedereen.

Maharal zei

de lange nieuwstraat 't scharpoord, mijn platgelezen bib's..
ook de Servio, maar das lang geleden..
;)

Marius zei

Er is geen speld tussen te krijgen. Schitterend Maxentia, niets van de pc-technologie kan werkelijk op tegen een echt boek.

Hildegarde zei

Zo is het !!

pierre du coin zei

Mijn God. De tijd van fichebakken en de stempels. Major flashback.
Ik ga ook graag naar de bib. En ook ik heb menig boek of cd "gesponsord".

Anoniem zei

Ostensche ploate was de beste kring ooit
met als hoogte punt 1991-92
met dolf als praeses !!!!!
En OP zal weder opstaan !!

xixarro zei

Spijtig dat ik zo weinig tijd overhoud om te lezen, want 'I luuuuuuuuuuuv the bib too!!'