woensdag, december 13, 2006

Muis

Belachelijk dat ik het niet meteen door had. Die ritseling elke keer ik het was- annex berghok binnenkwam. Een paar dagen geleden werd het duidelijk, toen ik een pakje vanillebloem van het rek pakte dat verdacht licht aanvoelde. In de achterkant zat een opening geknaagd, groot genoeg voor een gulzig muizenkopje.
Ten strijde!
Muizenvallen bovengehaald. Ik weet het, het zijn wrede werktuigen, maar wat wil je. Vroeger ving ik de beestjes levend en ooit zette ik met die bedoeling een keukenmuis met mijn voet in een hoek klem. Het beest spurtte wanhopig langs mijn been in mijn broek omhoog en toen ik gruwend aan die broekspijp schudde, kreeg het verschrikte diertje ruimte en kroop steeds verder naar boven. Sindsdien heb ik voorgoed het sparen van muizenlevens én het dragen van olifantenpijpen afgezworen.
Muizenvallen dus.
Er staan er ondertussen drie, want Muis en ik zijn sedert de dag van zijn ontdekking in een zenuwoorlog verwikkeld.
Van de val met chocolade blijft hij af, evenals van die met kaas. Nee hoor, geen zin.
Ondertussen begon meneer (mevrouw?) wel bij gebrek aan vanillebloem doodleuk aan een rol beschuiten. En wel aan een tempo om U tegen te zeggen. Ik hoop maar dat ik geen volledig gezin onderdak geef.
De derde val werd deze morgen - sakkerend, ik geef het toe - van een stukje stokbrood voorzien met het idee : als hij beschuiten lust....
Kom ik deze middag thuis, heeft die onverlaat het brood mee zonder dat de val dichtklapte.
Daarnet ontdekte ik een appel waar hij zijn tanden inzette.
Ik ben vast een bron van groot vermaak en sterke verhalen als hij straks met z'n vrienden voor een gezellig avondje samenkomt.
Val opnieuw geplaatst met brood, zó scherp afgesteld dat hij verschillende keren dichtklapte voor ik hem eindelijk kon neerzetten.
Ik heb voorlopig al mijn vingers nog, maar dat is slechts een kwestie van tijd, en ik krijg de indruk dat Muis dat weet.

17 opmerkingen:

Edwin zei

Ik hoorde pas geleden al van een expert in demuisificatie dat muizen helemaal niet van kaas houden.
Een lege bloempot met water erin is misschien een idee. Wij vonden een tijdje geleden in de bloempot die (sindsdien omgekeerd) onder de buitenkraan staat een verdronken muis.

Edwin zei

Niet dat ik dit aanmoedig natuurlijk, een verdrinkingsdood is niet fraai, dan maar beter de nekfractuur.

Smiling Cobra zei

Er bestaan ook diervriendelijke muizenvallen. Ik gebruik die zelf, soms met positief resultaat, maar meestal niet, omdat mijn poezen de werking ervan tenietdoen en zelf muizenval spelen. Mij hebben ze verteld dat chocolade het probaatste lokmiddel is, maar dat blijkt in jouw geval dus niet te kloppen.

Anoniem zei

Pindakaas Maxentia, gegarandeerd dat je hem hebt hoewel ik het zo zielig vind, maar ja je kunt geen muizenplaag in je huis hebben dus hierbij de sleutel tot het succesvol muizen vangen > PINDAKAAS!!!

Micky_oao zei

beschuit met muisjes in je washok ?

J zei

vergis je niet van "muizestrontjes" als je je stutje smeert...

Anoniem zei

't Is dat jij aan de kust woont, anders mocht je onze Arthur of ons Lola eens komen lenen. Die zouden de muizenonverlaat direct gevangen hebben. Misschien kan je even ergens een kat lenen?

aargh zei

Zoals Julia zegt: pindakaas!
Onze poes S beschouwt muizen (evenals vogeltjes) als amusante decoratieve vindingen der natuur, daar heb je niets aan.
Maar pindakaas dus, en niet te snel tevreden zijn. Onze "muis" bleek uit vier gedaantes te bestaan.

Hildegarde zei

Mag ik je adviseren : het fuikvalletje (ziet eruit als een kooitje en langs het inlooptunneltje kan de muis er alleen maar in en niet meer uit - heb je een muis gevangen, kan je ze buiten gewoon vrij laten : deurtje open en hopla, veel leuker dan muizenspijs in een klapval). Wat kustmuizen het liefst lusten weet ik niet, hier lusten ze het liefst ... chocolade.

Hildegarde zei

Toevoeging : zet dit inloopvalletje tegen een muur, muizen lopen nl. bij voorkeur langs randen. Succes !

Cursief Huigje zei

De kat van de buren even lenen?

pironik zei

hoor ik hier ollanders (aka de vriendelijke noorderburen; verschoning) 'pindakaas' roepen of wat is dat?
clichés en zo...

Anoniem zei

Ze eten niet alleen alles op maar ze laten bovendien een ongelooflijke troep achter. De vernielzuchtige **grr*

Anoniem zei

En heb je hem al gevangen Maxentia? Met PINDAKAAS ??? :)

pierre du coin zei

Als alle goede adviezen van hierboven niet helpen misschien toch weer de broek met wijde pijpen uit de kast halen?

freddy11 zei

Spek, man, spek, wij gebruiken muizenlijm op een kartonnen kaartje, werkt perfect maar niet vergeten dat een muis altijd langs de muren blijven lopen, zij steken nooit een open ruimte over.

maharal zei

Ik zou dat vast niet doen..

http://maharal.blogspot.com/2006/09/i-wouldnt.html