zaterdag, december 09, 2006

Amsterdammm


Ik logeerde met Vriend in een allercharmantst grachtenpand op 2 hoog, onvermijdelijke steile en uiterst smalle trap inbegrepen.
Onze auto stond netjes op een bewaakte randparking. Niet alleen was daar het parkeergeld heel schappelijk, we kregen er als toemaatje 2 leenfietsen voor de duur van ons verblijf. We konden ons geluk niet op toen we met de neus in de lucht, nog wat onwennig vanwege de terugtraprem, de ene gracht na de andere kruisten en de hele binnenstad verkenden op die fiets.
Amsterdam lijkt op Brugge en toch ook weer niet. Nergens protserige gebouwen of overdadige kerken. Ongelooflijk veel fietsen, op sommige kan en wordt vanalles vervoerd, het lijkt bij momenten Peking wel. Massa's boogbruggetjes, de tram overal. Maar vooral : Amsterdam bruist en borrelt, tot in het kleinste hoekje.
Van Gogh is zijn zalige bipolaire zelf, met schilderijen gaande van diepsomber tot skyhigh en alles daartussen. Rembrandt is er met zijn Nachtwacht en zijn Joods Bruidje, Vermeer met het Melkmeisje. Prachtig allemaal.
We slenteren over het Waterlooplein en wat mij in al de jaren dat ik hem ken niet lukte, daar slaagt een oude marktkramer in : Vriend koopt - gesterkt door een broodje haring - zijn allereerste tweedehands kledingstuk ooit. U zult hem vast herkennen als u hem eens tegenkomt : hij draagt vanaf nu een stoere zwarte lederen jas met ceintuur, jas ouder dan Vriend zelf.
We reden door het Vondelpark en snoven sfeer in de Pijp, maar onze favoriet blijft de Jordaan. We hebben er lekker gegeten onder begeleiding van een authentieke zanger-pianist. Wat later vonden we café De 2 Zwaantjes, waar we na het nuttigen van ettelijke geestrijke drankjes en het zingen van menig levenslied tenslotte vriendelijk doch beslist - al zingend - de deur gewezen werden wegens weliswaar enthousiaste, toch laatste klanten.
Beschrijven hoe we die nacht zijn thuisgeraakt zou ons hier té ver leiden, maar laat ik zeggen dat de weg lang, wiebelig en bijwijlen zéér onzacht was en dat de fiets van Vriend er blijvende letsels aan overhield.
De volgende morgen zaten we echter - zij het iets later dan gepland - alweer monter op de fiets voor meer.
Want Anna-Maria heeft gelijk, Amsterdam is formidabel!!

15 opmerkingen:

Edwin zei

Ja, Amsterdam blijft lekker. Ik heb er jaren gewerkt en het heeft nooit verveeld. Tip voor de volgende keer: neem achter het station eens de pont (gratis) naar Noord. Als je de meest rechtse neemt kom je op het einde van een wandelpad langs het IJ. Mooi zicht op de stad en de nieuwbouw op het Java-eiland. Je kunt er ook aan het water een bak koffie met een lekkere brownie nuttigen.

bart - the musicman zei

heerlijk amsterdams verhaal én foto's!

Anoniem zei

Lekker romantisch!

[muggenbeet] zei

mijn huwelijksreis - the one and only - was in amsterdam. Ook voor ons een mooie herinnering.

Anoniem zei

Heerlijk, het leukste zijn die bruine café's met tante Sjaan achter de tap!

pironik zei

ben akkoord. mooi maxentia mooi.

pironik zei

wat ik nog wou vragen. je bent naar het vangoghmuseum geweest? hangen daar nu ook geen werken van schiele? en zo ja, is het de moeite?

maxentia zei

@ Pironik : Ja, Egon Schiele is er en wordt vergeleken met Van Gogh, maar er zijn maar een paar werken van hem te zien hoor. De meest markante vond ik zijn versie van de zonnebloemen, helemaal verwelkt...

Smiling Cobra zei

Ik ben er in geen jaren geweest, maar je bent erin geslaagd me met een voornemen te bezielen.

freddy11 zei

Ben er nog nooit op de waggel geweest, het zou er toch eens moeten van komen, ooit.

maharal zei

Dit is ook Amsterdam...geen bruidjes...:

http://maharal.blogspot.com/2005/12/rapenburgerstraat-171.html

Hildegarde zei

Klinkt erg goed ! en je maakte een mooie Amsterdamse fotomozaïek, dat is eigenlijk wel een origineel idee om foto's van een reisje te presenteren, een album is direct te veel en hier heb je er negen in één keer, moet ik onthouden.

pierre du coin zei

Amsterdam staat bij mij ook hoog op het verlanglijstje.

Marius Nuy zei

Een verrukkelijk weekend is zo vol genoegen vaak dat het wel een week lijkt. Mooie compositie.

Merlijn zei

En ik woon er! Naar alle genoegen.