woensdag, december 06, 2006

Lieve Sint,

Een tijd geleden werd onder invloed van (over)ijverige Nederlandse drukkingsgroepen - ongetwijfeld met de beste bedoelingen - het woord negerzoen officiëel afgeschaft.
Daarvan bleven we in Vlaanderen gelukkig gespaard. Als wij trouwens onze eigenste melocakes al een naam geven, dan is het nog iets straffer dan zoen, maar alla.
Alsof die afgevoerde nergerzoen niet erg genoeg was, hoorde ik nu over de onlangs door Dieuwertje Blok geïntroduceerde gekleurde Pieten . Ik moet eerlijk zijn lieve Sint, het hart zonk me in de schoenen.
Moet elke traditie wijken voor de angst om racistisch te worden gevonden? Moeten onze Pieten er in het vervolg echt bij lopen als levende smarties?
Ik groeide op met blinkende zwarte, hun lippen helrood geverfd, ze hadden voor de stoute kinderen nog een zak en een roe bij, die laatste ook al verdwenen onderweg uit opvoedkundige overwegingen.
Ik las op de lagere school - een degelijke katholieke - in "Zonnige Uurtjes" over negertjes die zich in de brousse verstopten omdat ze te lui waren om les te volgen.
Bij mijn meetje verslond ik alle afleveringen van The Black And White Minstrel Show en in de Tarzanfilms met Johnny Weissmuller die ik als kind graag bekeek, werden de inboorlingen niet bepaald op hun best voorgesteld.
Ondanks al deze onvergeeflijke indoctrinatie van mijn jonge hersentjes ben ik toch niet opgegroeid tot een xenofoob.
Vriend ook niet, hij was dus helemaal niet bang toen een horde zwarten hem in Amsterdam bestormde tijdens een fotosessie op het Rembrandtplein.U die oorspronkelijk zelf uit Turkije komt ,Sint, zult wel weten dat het niet de kleur is die er toe doet. Laat onze Pieten dus alstublief zwart blijven.
Zwarte Piet zingt tenslotte zelf : "Ook al ben ik zwart als roet, 'k meen het toch goed"
Meer moet het niet zijn dit jaar.
Alvast bedankt,
Maxentia

8 opmerkingen:

Alcyon zei

Piet is gewoon zwart door door de schoorstenen te kruipen. En dat ging er niet meer af. Heeft hij zelf gezegd in 'Dag Sinterklaas'.

pironik zei

in tsjechië heeft sinterklaas geen pieten maar duivels (en engelen), en dat leek mij daar niet minder plezant. maar de traditie van zwarte piet mag wel behouden blijven natuurlijk.
evengoed als ik altijd de 'negerinnentetten' zal blijven zeggen (al is 'nonnenscheten' natuurlijk ook niet mis).

aargh zei

Wat alcyon zegt. Turkse Sint heeft een Italiaanse schoorsteenveger als knecht. De roe is gereedschap van de schoorsteenveger, het malle pakje stamt ook uit de schoorsteenvegertijd. Hoog tijd voor demonstraties, handelsboycots en fele spotprenten in de Italiaanse media, deze vreselijke belediging kunnen zij toch niet langer tolereren. :-)

Julia zei

Nou kijk dan is het probleem toch opgelost > Het komt van de schoorsteen waar hij doorheen moet kruipen. Kunnen we monden mee snoeren want als zwarte piet al niet meer zwart mag zijn !! Waar gaan we dan naartoe!

Smiling Cobra zei

Ik had het maanden geleden al over die negerzoenen en het kleinzerige gedoe daarrond. Nu is er heisa omtrent de Pieten. Ja zeg, maak het een beetje! Ik blijf hoedanook bij mijn neegrinnetetten en zwarte Pieten. Straks zijn we strafbaar als we in de winkel om nunnebillen vragen.

pierre du coin zei

Bij ons zijn het ook nonnescheten. Maar als ik de gemiddelde leeftijd van een doorsnee nonneken bekijk zullen we binnenkort ook een nieuwe naam moeten zoeken. Welke kind kent vandaag nog nonnekes. (ik heb nog vorming gehad van zuster augustine).

Hildegarde zei

Of "hoe een samenleving zichzelf de mond aan het snoeren is" Puike sintbrief !

iamzero zei

Ik zag laatst ook al een Piet met ontkroesd haar...