vrijdag, september 01, 2006

beter een goede buur dan een verre vriend


Klopt niet altijd. Deze vriend(en) wonen in Frankrijk, in een onooglijk, godvergeten dorp in de Champagnestreek, en ze zijn de eigenaars van een haast legendarische gastvrijheid.
Zo gebeurde het dat we daar een tijdje geleden met 5 meisjes arriveerden : vriendin 10 en ik met onze dochters.
Paar dagjes weg. Paar zalige dagjes.
Met de tent in de tuin van Mireille. We leven buiten. We bezoeken kerken en marktjes, we stappen door tarwe-, maïs- en zonnenbloemvelden en bekijken kerkhoven. (10 heeft daar namelijk een onverklaarbare passie voor)
We maken lookboter, eten tomaten recht van de struik, steken eigenhandig de barbecue aan - zónder zipblokjes - daar zijn we best trots op; plukken bramen tot onze vingers blauw zien, eten Mireille's zelfgebakken appeltaart en drinken champagne.
We lopen als kleine kinderen in het gras langs de waterkant en laten daardoor tientallen kikkers met een grote plons vanaf de berm het water induiken. Elke keer als we daar langskomen is er wel iemand die de truuk opnieuw uitvoert, en elke keer lukt ie.
We gaan in een café absinthe drinken, mét bijhorend ritueel, we bewonderen de uitgestrektheid van alles, maar vooral verwonderen we ons over de rust. Wat een oorverdovende stilte!
Alles lijkt hier ook zo authentiek, hier liggen nergens nieuwe vloertjes en zitten geen plastieken ramen in de huizen. Met de bekende Franse slag laten ze alles zoals het is en dat is nu net zo charmant!
We maken wilde plannen als we horen wat een prachtige boerderij met erf hier maar kost, en geven in gedachten al workshops in ons gerenoveerde vakantiehuis aan gegoede dames met tijd en geld op overschot in mandala-tekenen, macrobiotisch koken, pottenbakken en schaduwborduren, totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken op ook maar één van die gebieden.
We lezen boeken en vertellen ze aan mekaar, we spelen gezelschapsspelen en we zingen. Ja Pierre , ook alle gekende kerkelijke liederen passeren de revue. 10 en ik zijn oud-chiroleidsters én oud-kerkkoorleden, de dochters kregen het met de paplepel mee, ons repertoire is behoorlijk uitgebreid, we zingen wat af, meerstemmig of in canon, geen probleem!
Hoewel we op een redelijke afstand van het woonhuis zitten, jaagt Mireille die eerste avond Patrick het echtelijke bed uit omdat ze ervan overtuigd is dat hij de televisie vergat uit te zetten. Als dat geen compliment is!
De lekke band en de file op de terugweg nemen we er zonder morren bij. Dat is een kleine prijs voor 5 dagen wellness. Tot gauw Mireille!

10 opmerkingen:

katjesnest zei

zucht, ik begin er zelf al van weg te dromen.

Julia zei

OOOOOOOO Maxentia geef mij zo'n vriendin !!!Een sprookje als ik dat allemaal zo lees !!!

Smiling Cobra zei

Er is nog veel wat ik wil zien, er is nog veel wat ik wil doen ...

How sweet, how passing sweet is solitude!
But grant me still a friend in my retreat
Whom I may whisper:
Solitude is sweet.
William Cowper.

Hildegarde zei

Dat klinkt ... als god in Frankrijk, om het maar eens met een onverwoestbare klassieker uit te drukken. Mooi geschreven - de geneugten van terug naar de natuur in feite, hé en die gedroomde workshops niet gehinderd door enige kennis : LOL - en een mooie collage + prettig dat je de foto's ook in groot formaat kan bekijken.

Bart zei

Het kan zo een deugd doen: ergens komen waar je je thuis voelt, waar de tijd een ander ritme heeft, waar zorgeloosheid troef is, waar buiten leven energie geeft ... ik heb het dit jaar mogen proeven op onze reis. Blij dat jij volop genoten hebt van de enkele daagjes.

mhrl zei

"meerstemmig of in canon, geen probleem!.."

hier dan:

http://maharal.blogspot.com/2005/11/esnoga-amsterdam-click.html


Wat klinkt dat Frans verhaal mooi verheven bijdegronds..

buddha zei

Waaauw herbronnen in Frankrikjk.

aargh zei

Klinkt een beetje als het paradijs.
Zeker ook altijd mooi weer daar? Wij moesten het hier doen met wat verregende bramen.

afbijtertje zei

Hier een mooi religieus aftelrijmpje.

http://www.jhom.com/topics/goats/hadgadya_braun.rm

Antonia zei

jij doet altijd zo leuke dingen....