donderdag, juli 13, 2006

Catalaanse ezels


Het viel ons bijna onmiddellijk op : hier kleeft niet de bekende Spaanse (Osborne)stier op de wagens, maar als tegenhanger een ezel, een Ruc Català.
En zoals te verwachten schuilt achter dit koppige beest een verhaal van dapper weerstand bieden. De inhoud hoorde ik al ettelijke keren, zij het telkens op andere locaties : In Wales, in Friesland, en -durf ik het zeggen?- zelfs hier in Vlaanderen.
Tijdens bezettingen wordt de eigen taal verboden op school, in sommige gevallen zelfs op straat. In het geval van ons stukje vakantieSpanje dit jaar werd het Catalaans alleen nog thuis gesproken, en in het geheim in het klooster van Montserrat.
Franco -en dat is toch niet zo héél lang geleden- deed ook zijn uiterste best de taal volledig "uit te roeien".
Maar wees gerust, het Catalaans is dankzij de volharding van de inwoners tegenwoordig springlevend en wordt door iedereen daar gesproken en geschreven.
Toen een tijd geleden de typisch Catalaanse ezel met uitsterven bedreigd werd (want hij bestaat ook in het echt dus), moeten ze daar in Catalonië gedacht hebben : "nu dat nog"; en een symbool was geboren.
Het kan soms vreemd lopen met symbolen, we kwamen er op reis nog zo eentje tegen :
De vlag van Catalonië, 4 rode strepen op een goudgele achtergrond; ontstaan nadat Guifré el Pélos heel dapper ter bescherming van Catalonië vocht tegen de Saracenen, meer dan 1.000 jaar geleden.
Karel de Kale wilde hem na afloop persoonlijk bedanken en gelukwensen maar zag dat Guifré zwaar gewond was. Karel doopte zijn vingers in het bloed van de stervende held en veegde die over het gouden schild van Guifré.En voilà ; 1 van de oudste vlaggen van Europa zag het levenslicht.

Of die verhalen waar zijn of niet heeft voor mij eigenlijk weinig belang, ze geven het symbool kracht. En ik vind het persoonlijk stukken makkelijker iets te onthouden als er zo'n mooi verhaal bij hoort.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

dat de catalanen hun eigenheid hebben en daar fier op zijn, jazeker.
de exuberante uiting ervan heeft evenwel niet enkel te maken met de eigen trots, maar ook met een hang naar het zich afzetten tegen de rest van spanje.

en dat catalunya zich tegen spanje keert heeft al evenmin een eenduidige reden : de jarenlange onderdrukking zal er inderdaad wel voor iets tussen zitten, maar de economische welvaart van barcelona en omstreken, en de daaruit voortvloeiende geldtransfers richting madrid al evenzeer.

galicië heeft evengoed een eigen taal, het armere zuiden heeft evengoed een eigen cultuur, net als het droge binnenland.
maar daar wordt niet zo erg op die eigenheid getimmerd.
daar is men español want men heeft er belang bij : voor hen komt alle heil uit madrid.

eigen ezels eerst, nee, voor mij hoeft het niet zo.

Julia zei

Er is niets mis mee om een eigen geschiedenis in stand te houden. Dat maakt de wereld toch divers. Als ze er nu eerst maar eens geen oorlog over maakten !!! Toch??
Groeten van Julia uit het uiterste noorden van Nederland > Friesland dus ;)

Cursief Huigje zei

Eindelijk kan ik mijn ma eens bewijzen dat haar zoon iets nuttigs heeft bijgeleerd tijdens zijn bloguurtjes!:)) Dus Maxentia, bedankt voor het mooie verhaal! En komen er ook Catalaanse foto's op je blog?

Anoniem zei

De legenden over de Catalaanse vlag verschillen volgens de bronnen. Volgens andere bronnen is dat niet Karel de Kale maar Lodewijk de Vrome die de vier strepen zou hebben getekend, hetzij naar aanleiding van een duel tussen Wilfried de Behaarde en Graaf Salomon van Roussillon (die had geprobeerd de graafschap van Barcelona voor zichzelf te veroveren), hetzij naar aanleiding van een slag tussen de Catalanen en de Noormannen (11 augustus 870). Dat zijn de verschillende versies van de legende die ik heb gevonden. Maak uw keuze!