woensdag, februari 20, 2008

Wabi Sabi


Al eeuwen shoppen wij westerlingen in het Oosten. Niet alleen goedkope wagens en speelgoed worden daar vervaardigd, de Aziaten schonken ons eveneens wierookstokjes en vuurwerk om van heerlijkheden als de loempia, sojasaus,kroepoek en gelakte eend nog te zwijgen.
Ook hun wijsheden gaan erin als zoete koek. En nu heb ik het niet over de gelukskoekjes-met-spreuk die je thee vergezellen na een maaltijd bij de chinees. Ik heb het over Yoga, Zen en Ying Yang die al lang bij ons gekend zijn. Daarna kwam de Feng Shui overgewaaid. Letterlijk, want in geen enkele leefruimte mochten de elementen water en wind ontbreken.
Nu is de nieuwe dada Mindfulness en daarvoor ging men de mosterd in het boeddhisme halen - waar volgens mij tegenwoordig ook het gros van de tuinornamenten vandaan komt als je zo de folders van Blokker of de Floralux bekijkt.
Prachtig allemaal. Heel bedaard en diep en rustig en bezonnen en zo.
Maar het lukt me niet. Ik slaag er maar niet in het "perfecte samenspel van alle systemen in mijn lichaam" te bereiken. Om van de systemen daarbuiten - zoals mijn huishouden, werk en vrije tijd - veiligheidshalve nog te zwijgen.
En dan vraagt een mens zich bijwijlen wanhopig af of ze de enige is die niet in een constante staat van harmonie met zichzelf verkeert en niet in het bezit is van een geolied huishouden en een immer blinkend aanrecht.
En wat meer is : daar diep van binnen als ze héél eerlijk is ook niet echt behoefte aan heeft. Al dat ingetogene, berustende en onthechte is eerlijk gezegd niets voor mij.
Oosterse Wijsheid ligt buiten mijn bereik concludeerde ik bijgevolg deemoedig.
Tot ik in datzelfde Oosten Wabi Sabi tegenkwam.
Het was als thuiskomen : versleten zetels, ruwhouten tafels, schelpen, stenen en hout als "versiering", een servies waarvan geen één bord gelijk is.
Niets blijft bestaan
Niets is perfect
Niets is compleet
En daar de schoonheid van zien en rust in vinden. Dat hadden ze me wel eerder kunnen vertellen!
Ik ben al jaren Wabi Sabi en ik wist het geeneens.
Toen ik Vriend heel blij en enthousiast over mijn ontdekking vertelde vond hij zelfs spontaan dat ik de Wabiste Sabiste mens ben die hij kent.

8 opmerkingen:

Alcyon zei

Hehe, mijn vrouw is denk ik Anti Wabi Sabi :-)

Katjesnest zei

joepie, eindelijk een excuus ;p

aargh zei

Dat is nou eens een filosofie waar je wat aan hebt!

Elsje zei

Hoe spreek je dit uit? Als nasi of als bami? Ik bedoel wabbi sabbi of waabi saabi of is het een mengproduct wabbi saabi of waabi sabbi?
Krijg je er ook 'sambal bai'?

Julia zei

O wat heerlijk , dat ben ik dus ook . Ben blij dat het zo'n mooie naam heeft !! :)

veerle zei

Ik heb Wabi Sabi een tijd geleden ook ontdekt (schreef er ook al over op mijn blog), maar moet nu toch eerlijk toegeven dat ik niet rustig word van die berg strijk op tafel, en de rommel op de grond, en het overvolle aanrecht, en...

Cursief Huigje zei

jouw blog heeft mij alvast geinspireerd om eens die Wabi Sabi van dichterbij te ontdekken!

Haddock zei

Mooi, dus een perfecte Wabi Sabi bestaat niet eens..

of toch?

Dank je Maxentia, ga daar gretig van gebruik maken..
Was toch altijd al een verdoken DaDaist. Soit.