zondag, mei 27, 2007

koffiecursiefje


Ik heb het van thuis mee, mijn vader en moeder dronken ook, en nog steeds. Ze hebben nooit moeite gedaan dat voor ons te verbergen.
Als kind mochten wij elk om beurt de bonen malen en daarna het schuifje in de koffiezak leegmaken. Iets ouder mochten we met de ketel de koffie opgieten tot aan de boord, om dan te blijven kijken hoe de drab langzaam zakte. Geef toe, op zo'n prille leeftijd al aan zulke dingen blootgesteld worden : daar komen vodden van.
Ik ken alle symptomen van verslaving en ik weet het zeker : ik ben een koffiejunk. Al jàren, want toen VOF De Kunst in 1987 zong over "het pure spul zonder de suiker" en "het zwarte goud" brulde ik dat al in complete overeenstemming mee.
Als ik 's morgens uit bed kom gaan mijn gedachten onverwijld naar dat eerste shot, en wanneer ik de ochtendlijke slok neem, dan is dat waarlijk de spreekwoordelijke engel die op mijn tong plast....hemels.
In mijn Ouderhuis maken ze trouwens nog steeds koffie die rechtstaat in je keelgat, ook als je om 20u 's avonds binnenvalt. Respect! Ikzelf ben wat dat betreft door vele jaren hospitaalkoffie (lees : nonnenkoffie) op dat gebied sterk verwaterd.
Want alhoewel thuis de kiem voor mijn verslaving ontstond, mijn beroep van verpleegkundige heeft ook niet geholpen. De liters die dagelijks bij ons op dienst geconsumeerd worden zijn niet te tellen. Voor ons geen automaten of senseo, want niets zo authentiek en gezellig als de geur van versgezette koffie.
In Engeland mogen ze dan bij elk probleem uitroepen "I'll put the kettle on!", hier is de koffie ons bakje troost.
En geef toe - zelfs als je geen addict bent - er zijn heerlijkheden die pas echt tot hun recht komen in combinatie mét. Speculoos en chocolade bijvoorbeeld.
En kletsen.
Of al gehoord van thee- of chocomelkklets misschien?
En dan de sfeer die koffie oproept : Als ik een pak koffie opentrek, dan komt er salsa en percussie vrij, vrolijkheid, energie.
Dat overkomt mij nu eens nooit met groene thee zie.
(nipt van haar koffie)

16 opmerkingen:

freddy11 zei

Ik hou het in de morgen op het werk bij één kopje, ik verdraag het spul jammer genoeg niet zo goed, vandaar.

Julia zei

Ik heb dat ook met koffie, heerlijk, het is voor mij het synoniem voor gezelligheid :)

pironik zei

hier nog een junk. ik durf ze echt niet te tellen, de kopjes per dag.

xixarro zei

Ik probeer tegenwoordig wat minder koffie te drinken - maar na dit stukje zal het toch moeilijk worden om voor een tas thee te kiezen. :-)


Eéééééééééén kopje koffie!

Anneke zei

Groot gelijk! Groene thee, dat is voor mietjes ! ;-)

aargh zei

Ach, men kan ook geen glas trappist met dure whiskey vergelijken, beiden hebben hun kwaliteit. Groene thee is er voor rust! Voor bij renaissancemuziek en een fijn dik boek en liefst met een poes ernaast.
Maar kom, het is nog vroeg, ik schenk nog eens een kopje koffie.

pierre du coin zei

Ik lust helemaal geen koffie. Maar ik kan wel enorm genieten van het aroma... Ik ben meer een snuifjunk denk ik.

Nightfall zei

en op mijn vrije dagen is het niet te tellen hoeveel er al geschonken zijn voor de dag echt begint ;-)

Marius zei

Gelukkig, ik ben een koffieman; zo zie je, er is veel dat hemels is.

Marleen zei

Aha, door dit postje komt het dat ik dit weekend koffiebonen heb gekocht in plaats van gemalen koffie! Smaakt wel lekker, ja, al ben ik niet echt een grote sterkekoffiedrinker.

K. zei

En raad eens waar ik toch mijn eerste koffie leren drinken heb? Vakantiejob in het ziekenhuis! En nu schreeuw ik volmondig met je mee: het pure spul, zonder suiker, zonder melk. Hoewel té sterk ook niet hoeft hier. Leve de Arabische qahwa!

Hildegarde zei

Tiens, theekletsen is bij ons het gewone woord (wij hebben slechts één koffiejunk in huis, LOL) Maar je hebt gelijk : als je ertegen kan, is koffie zaaaaaaalige pep.

Stella zei

Theekransje! Oke, het klinkt niet zo geweldig maar het is wel wat. Ik drink enkel en alleen thee. Ik kan er hele liters van op. En nee, geen groene thee. Vraag me af trouwens af of thee wel gezonder is.

Emmanuel zei

Heerlijk die verslavingen zoals lezen en koffie. Ze mogen en kunnen niet zoveel kwaad.

Cursief Huigje zei

En heb je in Italië ook lekkere koffie gedronken? In Siena hebben we ons zelf gewaagd aan een capuccino & nutella! Inderdaad, ze nemen een tas, vervolgens een soort spuitbus met nutella-choco, ze spuiten een dikke laag nutella in de bus, daarop doen ze dan hun koffie. Calorierijk, dat zeker. Maar lekker was het toch! Of liever ... lekker decadent. Op de site www.kopjekoffie.be plaats ik binnenkort een foto ervan!

eerstkoffie zei

leuk ! kwam dit bij toeval tegen.