zaterdag, december 30, 2006

Harry Safari

Langzaam maar ruim op voorhand loopt de zaal vol. Wij zijn voorbereid, alles staat klaar. Ze zoeken hun plaats, aangeduid met een naambordje per tafel van vier. Ze luisteren naar namen als Kwistedadde, Alzheimer, Malheur, Hup Mariette, Angry Young Men, Hego, Zwamneusjes.
De meeste ploegen bestaan louter uit mannen, hier en daar merk ik een vrouw op.
Er hangt al vlug een sfeer van aangename spanning, verwachtingsvol. Balpennen worden bovengehaald, brillen opgezet, drankjes besteld.
Die drankjes ter plaatse krijgen, dat is mijn werk deze avond, dat gaat me beter af dan wat die mannen doen.
Best imposant om zien anders, een zaal barstensvol verstand.
Ze worden dikwijls nerds genoemd, maar er zitten best smakelijke exemplaren tussen. Ik zal wel niet objectief zijn want ik vind intelligente mannen sowieso iets hebben.
Uren aan een stuk worden vragen gesteld, muziekfragmenten beluisterd en foto's bekeken. Ongelooflijk wat een mens voor zo'n avond allemaal behoort te weten.
Een onvermoede wereld gaat voor mij open : die van winnaars van wielerwedstrijden en onbekende metalen, van internationale verdragen en Belgisch-Gallicische damesgroepen. En wat meer is : van mensen die het leuk vinden daar op een zaterdagavond hun hoofd over te breken, die in hun handen wrijven als er een ingewikkelde wiskundige formule op het scherm geprojecteerd wordt. Alsof dat niet genoeg is worden daartussen nog rode draden, links en breinbrekers geserveerd.
Ik word er bij momenten zenuwachtig van, u kent dat wel, het ligt op de tip van je tong maar vooraleer er iets daagt is de volgende vraag daar alweer. Bij vele vragen ligt er zelfs helemaal niks op mijn tong.
Ik glunder van trots als na de ronde die Vriend samenstelde een spontaan applaus weerklinkt, ze bestaan dus blijkbaar in soorten ook nog, die vragenrondes.
En als u denkt dat er voor de gelegenheid plat water of een glaasje prik wordt genuttigd, dan hebt u het mis : we kunnen de vraag naar alcoholische dranken amper bijhouden.
Naar ik van Vriend – presentator van dienst én ervaringsdeskundige - verneem gebeurt wat hier doorgaat niet alleen in West-Vlaanderen maar ook en nog intensiever in onze andere provincies! Ze hebben een ranking en een eigen forum.
Ze bestaan in verschillende moeilijkheidsgraden, dus als ik laag genoeg zak zou er wellicht zelfs iets voor mij tussenzitten.
Het is absoluut eens wat anders dan bloemschikken of worstenkaarting : Vlaanderen quizt!

17 opmerkingen:

Julia zei

Goh wat leuk zo'n avond, kunnen we nog wat opsteken ook :)
Zeg Maxentia al mijn commentaartjes op jouw blog zijn ineens anonymous !!!
Hoe kan dat nu weer? Zou het zijn omdat ik naar die nieuwe blogger ben overgestapt en jij nog niet?
Ik zet daarom mijn naam er maar even onder !
De beste wensen voor 2007 van Julia :)

Julia zei

Nou is het wel weer goed , ik snap er niets meer van.

Julia zei

Maar bij de andere posten niet.
Gr van Julia

Marius Nuy zei

Een aardige terugblik, maar 'laag genoeg zakken' vind ik wat minnetjes als het om het zelfbeeld zou gaan. Een heel goed nieuw jaar Maxentia! (Jij en ik nog van de oude stempel, 'Old blogger'; ik durf nog niet te veranderen Julia, ben bang dat er teveel verandert.)

Heidi zei

even off topic...

Ik wens je voor het nieuwe jaar héél veel moois, warmte en vooral veel geluk!!!
liefs
Heidi

Smiling Cobra zei

Het lijkt mij in alle geval een boeiender en nuttiger tijdverdrijf dan dat gedoe met balletjes en cijfertjes ... eh ... bingo!

aargh zei

Goh, een soort van massaal vrijwillig eindexamen, maar dan met drank dus.
Hier kijkt men lingo. Geen wonder dat Nederland steeds fletser gaat afsteken bij Vlaanderen.

freddy11 zei

Ook in de provincie Antwerpen kennen ze er aardig wat van, met hele clubs hebben ze zich vergaard om te weten wie nu echt de slimste is. Nog prettige feestdagen en een Gelukkig en gezond 2007.

ria zei

bracht herinneringen aan sommige familie-uitjes 38 jaar (oei!) geleden toen vader heel het gezin meetroonde op de quiz-avonden.
Hij speelde bij de ploeg van 'den gevaert' en wij speelden mee met de vragen die wij (zeer soms) wisten of we haalden de drankjes voor al die slimme mensen.

Door zei

"laag genoeg zakken" ben je mal. Laat de nerds eens op de afdeling los, denk je dat ze weten wat "eigenwaarde stimuleren, respectvolle omgang etc" inhoudt ?

Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten toch dat heeft toch niets met zo'n quiz te maken ?

Voor jou trouwens uiteraard ook nog de allerbeste wensen!!!

Antonia zei

gelukkig nieuw jaar, maxentia

xixarro zei

Prachtige beschrijving van dit fenomeen waar ik me zelf ook wel eens durf aan te wagen. Kennis steeds weer zoiets dat je op voorhand opzij schuift: niet belangrijk, ik ga voor het amusement. Maar uiteindelijke pijnig je toch weer elke hersenkronkel tot je niet meer kan.

Beste wensen trouwens

pironik zei

zo een of twee keer per jaar waag ik me ook aan zo'n heuse quiz.
en was ik toch ook blij toen er op oudejaar tussen het voor- en hoofdgerecht een grappig quizje op het programma bleek te staan. fijn fijn.

Hildegarde zei

Dat wedstrijdelement, die competitie : zouden mannen daar nou gevoeliger voor zijn dan vrouwen ? vraag ik me af. Maar het is natuurlijk ook gewoon erg leuk (vooral als je wint ;-)

Filia Solis zei

Ooh! Een antwoord op het puntje van je tong vind ik zo irritant. Ik kan er dan de hele dag op lopen peinzen.

juffrouw dwarrel zei

Mannen die zichzelf slim vinden, werken altijd een beetje op mijn zenuwen. Ik krijg dan ook acuut de neiging me nog dommer voor te doen dan ik al ben :)

Lut zei

Haha Juffrouw Dwarrel, een schitterend commentaar vind ik dat !
Stel jij maar eens de vragen op voor de quiz, wedden dat er veel zullen zijn die er het antwoord niet op weten? Het is ook zo relatief.Mijn manneke (9 jaar ouder dan ik) doet mee met de quiz op de radio en weet héél veel antwoorden. Dat is dan ook niet moeilijk zegt hij, diegene die de vragen opstelt is ongeveer even oud als hij is, dus over muziek en politiek enz... weten ze ongeveer even veel, haha...
Och, laat die mannekes maar 'spelen' , ik ben er niet zo in geïnteresseerd in dat quizzen, het zijn toch allemaal maar weetjes en o zo relatief...