zondag, oktober 15, 2006

Multicolore

Om de hoek woont Saeed (spreek uit Sajied)uit Pakistan. Ik geef toe dat hij me meer zag toen ik nog rookte, maar elke keer als ik met de fiets langsrij zwaaien we uitbundig. En dankzij hem zijn vergeten koffiefilters of plotse zin in ijskreem geen probleem, hij houdt de nachtwinkel open.
Laatst kwam ik op de zeedijk Alexei (Moskou) tegen die me vroeg wanneer ik nu eindelijk eens kwam fitnessen, hij opende een paar jaar geleden zijn eigen centrum.
Mijn cashewnoten haal ik in de Indische winkel, nergens lekkerder; mijn kokosmelk en currypasta in de Sebastiaanstraat bij de Filipijnen.
Aan het restaurant El Mariachi in de Capucijnenstraat heb ik goede herinneringen, niet in de laatste plaats aan het eten, ook het interieur maakt me steeds vrolijk, ik waan me Frieda Kahlo als ik daar naar de muren kijk. De patron is Mexicaans en Vriend houdt ervan een praatje met hem te maken in het Spaans.
Maar we gingen in mijn eigenste stad ook al eten bij authentieke Chinezen, Grieken, Italianen, Spanjaarden, Iranezen.
Eén van mijn collega's komt uit Duitsland en we hebben op dienst een nieuwe psychiater die uit Nederland komt.
Een andere collega laat het prachtige kroezelhaar van haar adoptiedochter in originele kapsels omtoveren bij een Kongolese mama hier in de stad.
Laatst kookten onze patiënten met een student uit Mongolië de heerlijkste streekgerechten uit haar thuisland.
Ik ontdekte heel kort geleden pas dat de vrouw van mijn beenhouwer een rasechte Française is, mijn buurman is een Marrokaan.
Maar wat zit ik hier nationaliteiten op te sommen; mijn eigenste maatje (mijn moeder) is een Engelse, dus het is eigenlijk heel evident voor mij.
Vreemdgaan.
Ik doe het graag en veel en moet er echt niet ver voor lopen.

15 opmerkingen:

[muggenbeet] zei

zo bekijk in het ook; wat een aanwinst al die mensen!

Heidi zei

te gek beschreven!!! om die reden mis ik soms de grote stad!

Smiling Cobra zei

Ik ben vooral opgetogen met je nieuwe definitie van 'vreemdgaan', want nu blijkt opeens dat ik het al mijn hele leven doe en me toch niet schuldig hoef te voelen.

pieterbie zei

Je hebt een punt: je vindt het hier allemaal.

pironik zei

als dat niet multiculti is...

Anneke zei

Dit is weer eens iets anders dan zwart-wit denken hé. Fijn!

Julia zei

Helemaal in mijn straatje! Zo mooi beschreven ook :) En wat fijn om zo vreemd te kunnen gaan !:)

Anoniem zei

je verhaal deed me direct denken aan het prachtig lied van Willem Vermandere, 'Bange Blankeman' ...

"ik zag Egyptische matrozen
in de haven van Rotterdam
ik zag Portugese Joden
in de winkels van Amsterdam

ik zag Inka’s in Oostende
Chilenen op het Brugse Zand
daar speeld’ een zigeunerorkest"

buddha zei

Dat is iets om te bewonderen. Ik ben ook voor een multiculturele samenleving waar iedereen iedereen naast elkaar leeft met wederzijds begrip voor elkaars gebruiken, gewoonten...

Doch is dit in de praktijk totaal niet. Wat jij beschrijft kan volgens mij moeilijker in een grote stad zoals Antwerpen...

Zelf heb ik een Aziatisch uiterlijk en heb ik het verleden al ferme last gehad met onze ex-onderbuur van Marokaanse origine. Hij maakte me zelfs uit om racist, waar ik dus moest om lachen. Dat woord is zo goedkoop omdat het meestal te onpas wordt gebruikt.

Heel de problematiek met migranten is helaas al te ver gekomen. En ik vrees het er niet zal op verbeteren.

We kunnen mensen in nood helpen, maar we kunnen niet iedereen met open armen blijven verwelkomen. Want van het huidig systeem wordt geprofiteerd; bestaansminimum ontvangen en in het zwart gaan werken...

roedi zei

gisteren stond ik aan tramhalte Berchem station alwaar een twaalftal jonge allochtonen slaags raakten onderling, ze namen buizen van een bouwwerf en begonnen op elkaar te timmeren...
hadden ze maar een pitabar geopend, zucht :s

P.S. een van mijn beste vrienden is Joods en m'n beste vriendin is Hongaars :) en ik heb een halfportugese zus :)

freddy11 zei

Een echt internationaal gezelschap daar, moet kunnen.

buddha zei

@ Roedi: Ze kunnen er wat van in hartje Berchem. Woon hier al 3 jaar en het is vaak de moeite.

wandelende zei

Zwart of wit?
Hangt er vanaf of je een gejaagde witte uitgehongerde straatkat bent die nagezeten wordt door een bende ditostraathonden of dat je de luxe hebt om een geborgen poezelige kittetket zwarte huiskater (vlierke oftewel s. nigra) te zijn, die de gevaren alleen theoretisch uit de boekjes kent, te zijn...

Klinkt grof? Is echt niet de bedoeling.

Hildegarde zei

Alle culturen en kleuren onderéén is totaal geen probleem en vaak echt genieten en vanalles bijleren, als men het over de uitgangsprincipes eens is (gelijkwaardigheid, ook van man en vrouw, vrijheid van meningsuiting, scheiding van godsdienst en staat, geen agressie, respect voor mensen en eigendommen en wetten, ...)

Young Crazy Fool zei

Fantastisch om zoveel culturen op zo'n kleine oppervlakte te hebben. Het is een absolute verrijking