donderdag, oktober 12, 2006

Liefst

Dan vraagt zo'n kleine : "En wat eet jij het liefst tante?" Sta ik met mijn mond vol tanden.
Wordt die vraag moeilijker met ouder worden? Want vroeger had ik er geen problemen mee. Het waren spruitjes, ik vroeg ze elke keer op mijn verjaardag. En ik kreeg ze, ook al was het half april.
Nu schiet bij die vraag een hele waslijst door mijn hoofd, en dan bij nader inzien nog zo één en ander.
Het is me aan te zien, daar niet van.
Maar daar gaat het nu even niet over want ik heb het met al dat soort vragen : lievelingskleur, mooiste boek, tofste vakantie, beste film.
Die vragen zijn te algemeen, ik kan ze met mijn overvolle gevoelsgeheugen niet aan.
Het hangt ook van zo veel factoren af, daar kan dat kleintje (nog) niet bij. Als ik passievruchtenijs eet op een formeel en oersaai dineetje, dan kan die smaak niet tippen aan hetzelfde ijs in een horentje, samen met Vriend op een bankje in de zon.
Zo heb ik een paar favoriete liedjes die echt helemaal fout zijn, maar die op de juiste plaats, op het juiste moment voor de eerste keer mijn geheugen binnendrongen en daar voor altijd gelinkt blijven aan die dingen en dus per definitie prachtig zijn.
Kleuren, geuren, smaken, plaatsen, muziek,...De rij is eindeloos.
Bijgevolg hier dus geen lijstjes met favo-dingen, ze zijn té lang en er moet een handleiding bij.

12 opmerkingen:

Anneke zei

Dankje voor je bezoek en reactie op mijn log. In antwoord op jouw vraag: Die 'onhoekige'(om jouw mooie term te gebruiken) hoofdeloze figuur op mijn keukenplankje is 'Hurkje'. Ik boetseerde haar zelf...heb nog meer onhoekige figuren (mijn favorieten; 'ronduit keramiek'!)'geboetseerd, kijk maar eens op www.kleidruifje.web-log.nl bij de serie 'Maja'.
Leuke log heb je trouwens!
groet, Anneke

pironik zei

ja, dat is pas herkenbaar. hoe zou je ooit een leven kunnen samenvatten in een weinig zeggend lijstje favorieten.

Smiling Cobra zei

Ik kan je hierin volledig bijtreden. Ik heb geen favoriet gerecht, kleur, liedje, plek ... maar gerechten, kleuren, liedjes, plekken ... die allemaal en elk voor zich vastliggen in een welbepaald moment dat mij vreugde verschafte.

pieterbie zei

A few of my favourite things. Waarom moet ik nu aan nonnen denken? Associatie met jouw eerste post hier op de blog? Herkenbaarheid van mijn liefste vrouw haar ervaringen met de nonnekes? Ik hou wel van jouw tekstjes hier, er zit een rode draad in. Ken jij mij, trouwens?
Ik mis ook nooit Lucie Loes op het Pauluspleintje (behoudens overmacht, natuurlijk).

Anoniem zei

Vandaag zie ik graag paars, vind ik warme chocolademelk en appeltaart het lekkerst en neurie het liedje La Camisa Negra van Juanes. Wat zal het morgen wezen?

Julia zei

En zo is het ook ! Alles op zijn tijd !

buddha zei

Leve een waaier aan variatie. Heb eigenlijk ook niet echt één topper. Liever van alles een beetje, als het ware een degustatiemenu.

jwl zei

Hier kan ik volmondig mee instemmen. Ik begrijp die lijstjes beter-best niet. Ik doe er ook niet aan mee. Wat zijn je tien beste boeken, films, muzieken ... het zegt allemaal niets.

aargh zei

Zo is dat. Het is zelfs zo dat muziek waar je op sommige momenten bijna high van wordt op het verkeerde moment puur irritant kan zijn. Bovendien is mijn geheugen veel te slecht om zelfs echt geweldig mooie ervaringen uit mijn verleden allemaal paraat te hebben.
Gewoon lekker genieten dus, zonder rangorde.

[muggenbeet] zei

spruitjes zijn ook mijn lievelingskost maar wel de tweede dag als ze terug opgewarmd zijn en dan vooral nog het onderste uit de ketel mmmmmmmm

Bar zei

Hihi, zo gaat dat ook met spaghettisaus: de tweede dag is die veeeeeel lekkerder :)
Voor de rest, Maxentia, as always: zeer mooi stukje en oh zo de nagel op de kop...

Hildegarde zei

Associaties, betekenissen : zo krijgen dingen een verbinding met ons, speciaal hé.