maandag, juli 23, 2007

Reizen om te Lezen


We waren op reis dus. Een prachtige streek, superzonnig weer, avontuurlijke toestanden, pittoreske kapelletjes, lekker eten, u kent het wel.
Behalve sightseeiïng, gezonde natuurwandelingen en fascinerende cultuur is het voor ons ook altijd het moment om bij te lezen.
Kilo's boeken gaan waar wij gaan want niets is zo heerlijk als op gelijk welke plek ter wereld in een meeslepend boek duiken.
Dit jaar was het een terras met zicht op de bergen of een geurige alpenwei bij een kabbelend bergbeekje.
Vriend lees meestal dikke literaire boeken. Ik neem op reis pockets mee, I travel light! Letterlijk en figuurlijk. Van mij zijn het immers meestal romans die minder gerenommeerd zijn, historische liefdesverhalen of magische fictie. Om mijn geweten te sussen bij al dat makkelijke leesvoer maak ik het toch een béétje moeilijk en neem ik Engelse uitgaven, gevonden op de rommelmarkt of in de kringloopwinkel.
Als het boek pakkend genoeg is gaat het overal mee tot het uit is.
Zo was dat van mij - Searching for Caleb - zekere dag in een stadje in Italië. Een lange en vooral inspannende autorit van Vriend langs een bergpas met ronkende naam en dito reputatie had ons daar gebracht.
Na de markt, het park, de romeinse crypten en de kathedraal belandden we in een leuke bistro. Daar keek Vriend met de Italianen en een pintje koers terwijl ik bij het genot van een authentieke capuccino mijn boek las.
Het leven kan schoon zijn.
Wreed.
Dat ook.
Want toen ik 's avonds - terug in het hotel - mijn dierbare boek wilde pakken was het nergens te vinden.
Het ligt in Italië.
Zelfs als ik een boek tot het einde uitlees heb ik soms spijt. Spijt dat het gedaan is.
Maar dit is erger : ik weet zelfs niet hoe het afloopt.
Dit wordt een klus voor R ; zij kent als geen ander haar weg als het om boeken gaat. Zij zal een exemplaar voor me vinden.
Nog nooit de titel van een boek zo letterlijk in de praktijk gebracht.
Zucht.

9 opmerkingen:

[muggenbeet] zei

ik lees nooit op reis, alleen gidsen en folders (en landkaarten) van de streek waar we verblijven zodat ik 'niks' mis, vooral wat natuurschoon betreft.

aargh zei

Ai, dat is heel frustrerend. Maar geen nood:

1.95 + verzendkosten.

http://66.102.9.104/search?q=cache:0WZ6DuOs4vgJ:www.boekwinkeltjes.nl/gevplus.php%3Fpaginanummer%3D1464%26bwtje%3Dboekenzoekdienst%26terms%3D%26beginresultaat%3D146301%26eindresultaat%3D146400%26hoev%3D100%26la%3D1+searching+for+caleb&hl=nl&ct=clnk&cd=2&gl=nl&lr=lang_nl

R zei

heb ooit saint maybe van ann tyler gelezen ( aan 'den etang'in de champagnestreek)maar is via rommelmarkt in saint elsewhere-
madam tyler is een veel
(heel veel)schrijfster-
dus zoals aargh reeds zei:geen nood
zet'm desnoods wel op mijn
volgende amazonbestelling
(idem prijs aargh)

Maxentia de Beauvais zei

@aargh en r : Fantastisch! Met leesvouwen in de rug en al! Ik kan bijna niet wachten!

aargh zei

Ik moet je trouwens nog bedanken voor de leestip van lang geleden, het boek 'A short history of tractors in Ukrainian', was leuk. Ik heb vandaag toevallig haar tweede boek gekocht: two caravans. Zelfde heerlijke crisiskaftje, volgens de Britse pers nog beter.

r zei

de two caravans is ook volgens deze lezeres nog beter- strawberryfields forever krijgt een andere en sublieme betekenis

Bart H zei

we vertoefden ook twee weken in Italië ... soms genietend van een espresso of een glaasje wijn op een zonnig terrasje ... en dan wegdromen in het boek dat voor ons ligt ... zo lazen we 'De engelenmaker' van Stefan Brijs, 'Tirza' van Grunberg en 'Mannen die vrouwen haten' van Larsson ... drie kanjers van boeken ... aangevuld met enkele pockets. Reizen en lezen, een prachtige combinatie

Annemie zei

Ah, dat is balen - een boek achterlaten! Ik zou er kapot van zijn...gelukkig heb je reeds goede tips gekregen om aan een nieuw exemplaar te geraken!
Ik reis niet maar lees wel veel en moest ik reizen zou ik zeker boeken meenemen. Ik kan niet leven zonder!

Julia zei

Jee deze had ik nooit zien staan , verblind was ik door de titel denk ik die dezelfde is als van je post daarvoor !Maar ik zie dat je alweer een Caleb hebt gevonden :)