donderdag, november 02, 2006

De zonnekoning

Gisteren las ik er bij Vriend in de krant weer een artikel over, over onderzoek naar de jongeren, ná de babyboomers en de X generatie. Het voelt blijkbaar nog steeds goed als alles zo'n beetje gecatalogiseerd wordt. Een studie en beschrijving van een hele leeftijdsgroep zal wel een economische of sociologische noodzaak zijn, een gat in de markt. Weinigen hechten geloof aan sterrenbeelden, maar als een volledige generatie beschreven wordt als hebbende zus en zo kenmerken, dan is dat wel wetenschappelijk? Ik heb mijn bedenkingen.
De Y generatie dus, zijnde kids geboren na 1980 en vóór 2001.
Daarvan bezit ik zelf tot mijn grote tevredenheid 3 exemplaren. En ik ken er in hun kielzog nog tientallen anderen. Persoonlijk mag ik zeggen, wegens traditioneel zéér zoete inval hier, gebruik meegekregen van mijn ouders.
En ondanks het feit dat ze uiteraard hun vrienden zelf kiezen, die Y-ers van mij, en het gezegde luidt "soort zoekt soort" komen hier toch vogels van de meest uiteenlopende pluimage. Ik kan me niet voorstellen dat die onder één net te vangen zijn.
Ze zouden meer belang hechten aan vrije tijd dan aan werk, de twee alleszins absoluut gescheiden willen houden en aan de andere kant vooral uit zijn op een topsalaris. Ze willen niet hard werken en nemen geen verantwoordelijkheid op. Ze zouden als de zonnekoningen van weleer denken dat het universum rond hen draait.
Ja, zo ken ik er, maar er zijn er evenveel die niet aan dat profiel beantwoorden.
Joeri - goede vriend van Oudste - behoort tot de laatste categorie. Hij zit in Portugal, alhoewel zitten niet het gepaste werkwoord is. Hij helpt daar een werkproject opstarten. Iets met ezels en later eventueel mountainbikes en zo. Hij is daar constant mee bezig, hij is begeesterd, enthousiast, zit vol ideeën en liet hier zijn comfortabele leven achter om daar in een onooglijk dorp tussen arme plattelandsbewoners te gaan wonen.
Want meer dan om de ezels draait het project uiteraard om de mensen die door dit initiatief werkgelegenheid en dus een inkomen kunnen verwerven. Bedoeling is een soort outdooractiviteiten voor "toeristen" te organiseren waaronder tochten op de rug van een ezel.
Ik moet zeggen dat de ezels er alvast héél aaibaar uitzien, het is een langharig soort dat hier niet veel voorkomt,

en voor het team geldt eigenlijk zo'n beetje hetzelfde, vind je niet?

Maar ga gerust zelf eens kijken, virtueel of in het echt, bij deze Zonnekoning!

11 opmerkingen:

[muggenbeet] zei

Je formuleert terechte kritiek maxentia. Toch, helemaal overboord gooien zou ik niet doen met die y-generatietheorie. Zowel ikzelf als mijn vrouw herkennen de beschrijving toch in onze onmiddellijke omgeving. Maar, natuurlijk niet bij iedereen.

[muggenbeet] zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Joeri zei

Que grande! é muito fixe a ler as noticias dos burros a uma webpagina belga! Somos tudos feliz com esta publicidad. Obrigado Maxentia!
En tja, generatie X,Y,Z, allemaal onzin wat die "volwassenen van tegenwoordig" schrijven. Lap er voor mij dan maar meteen een andere generatie bij, de FMGM-generatie: Fantastische Moeders van Goeie Maten -Generatie!
Até logo,
Joeri

Smiling Cobra zei

Ik voel me ook niet geneigd om mensen in vakjes onder te brengen en studies die dat wel doen, neem ik steevast met een korrel zout. Zoals iedere generatie zal de zogeheten y-generatie eens samenraapsel zijn van nietsnutten, meelopers en idealisten.
Ik heb nog nooit zo'n rare ezel gezien. Die poten hebben iets ... menselijks?

maharal zei

Die trage ezeltochten op oneffen heuvelland brengen je in een staat van visioenen. Raar, maar toch waar.
Vraag het maar aan Gagarin..
;)

Anneke zei

Ook ik vind het maar niets, die beschrijvingen. 'De gemiddelde, de gestapelde mens - de mens van de marktonderzoeken.' was wat Bernard De Wulf erover zei. Als ik het goed heb ben ik een generatie X'er maar enige gelijkenissen vind ik er ook niet in. Maar misschien is het wel een profielschets van de soort mensen waar geld aan te verdienen is met luxe-producten.
Maar je hebt gelijk, bijzonder aaibaar, dat team. ;-)

Hildegarde zei

Klinkt gezellig ! Mooi geanaylseerd.
P.S. Te gek, hoor, een langharige ezel :-)

Anoniem zei

je kan geen krant openslaan, of er staat één of ander resultaat in van een onderzoek. Ik amuseer me erbij, ze zijn soms eens inspiratie voor een blogje ... en voor de rest denk ik er het mijne van.

Julia zei

Je hebt ettertjes ,je hebt lieverdjes en je hebt iets er tussenin . En over 10 jaar zijn de meesten weer lieverdjes :):)Braaf met een kindje ( of 2 ) op de fiets !
Maar zoals Joeri zijn er niet zoveel !!

y-pironik zei

mooi project. lijkt me leuk om doen. hopelijk draait het een beetje goed en mogen er velen plezier aan hebben.

Joeri zei

"Sempre na companhia dos nossos amigos burricos"

"Steeds in het gezelschap van onze vrienden, de ezeltjes".

Idd, mijn Portugees gaat er goed op vooruit, maar mijn Nederlands daarintegen... Eindelijk een goeie uitvlucht gevonden voor al mij DT fouten...